EK vrouwenvoetbal levert gastland Nederland naar schatting 44 miljoen euro op

Gastland Nederland kan tijdens het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal 43,9 miljoen euro aan extra bestedingen verwachten. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en advieskantoor PwC.

Tussen 16 juli en 6 augustus vindt in Nederland UEFA Women’s Euro, oftewel WEURO2017, plaats. Met zestien deelnemende landen is dit het grootste EK voor vrouwen ooit. Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom bij PwC: ‘Het EK voetbal voor vrouwen zal Nederland zo’n 28,6 miljoen euro aan directe omzet opleveren. Zo’n €8.2 miljoen daarvan is afkomstig van sponsor UEFA. De rest wordt binnengebracht door bijvoorbeeld de teams, bezoekers en media die hier eten, slapen, souvenirs kopen en van het (openbaar) vervoer gebruikmaken.’

Daarnaast is er indirecte omzet. Zo zullen leveranciers meer producten en diensten leveren aan hotels. Dit indirecte effect zal zo’n 15,3 miljoen euro in het laatje brengen.’ Dit blijkt uit onderzoek dat PwC samen met de KNVB heeft uitgevoerd.

Weinig investeringen in infrastructuur

De zeven speelsteden zullen vooral profiteren: Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Die stadions liggen relatief dichtbij elkaar en zijn in goede staat. Dat betekent dat we als gastland nauwelijks in infrastructuur hoeven te investeren. 

Bovendien is er voor deze steden in de zomermaanden volgens Velthuijsen een beperkt risico op verdringing van ‘normaal’ toerisme, en dus ook geen risico op capaciteitsbeperkingen of hogere prijzen voor de bevolking, zoals in veel steden bij dit soort evenementen vaak een nadeel is. De omzet is dan ook echt extra omzet.

Handhaven openbare orde

Kosten die Nederland wel zal maken hebben betrekking op het organiseren van het voetbaltoernooi en het handhaven van de openbare orde. Die bedragen zijn naar verwachting respectievelijk 4,6 miljoen en 1 miljoen euro.

PwC is als sponsor verbonden aan UEFA Women’s EURO en de KNVB.

Publicaties