Financiering van familiebedrijven verandert, maar blijft mensenwerk

Het aantrekken van externe financiering is één van de grootste uitdagingen voor familiebedrijven. Banken, eigen vermogen en familiekapitaal zijn op dit moment de belangrijkste bronnen van financiering. Het nadeel daarvan is dat zij een onderneming uiteindelijk vaak beperken in haar groei. Er zijn tegenwoordig echter tal van andere financieringsvormen, waar ook het Nederlandse familiebedrijf gebruik van kan maken.

De financieringsmarkt heeft de laatste jaren turbulente tijden doorgemaakt. Het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 en het daaropvolgende wantrouwen tussen banken leidde tot een forse beperking van liquiditeit op de financieringsmarkten. Banken werden steeds terughoudender in het verstrekken van financiering en het maatschappelijk vertrouwen in de banken en het financiële systeem werd minder. Wij hebben in de praktijk gemerkt dat dit leidde tot veel ruis in de communicatie tussen familiebedrijven en financiers.

Opkomst alternatieven

Het (broze) herstel van de wereldeconomie en het ingrijpen van overheden en centrale banken zorgde medio 2014 voor een terugkeer van de liquiditeit in de financieringsmarkten. De hoge beschikbaarheid van alternatieve financieringsvormen heeft hier ook invloed op gehad. Voorbeelden van alternatieve financieringsvormen die een forse vlucht hebben genomen, zijn:

  • Credit funds;
  • Onderhandse leningen (Nederlandse, Duitse en Amerikaanse);
  • (high yield) obligaties;
  • Asset based financieringen als factoring en leasing.

Traditionele banken blijven, mede genoopt door strengere regelgeving, kritisch en terughoudend in hun kredietverlening. Dankzij voornoemde alternatieven is de afhankelijkheid van het Nederlandse familiebedrijf van de traditionele grootbanken echter geslonken, een verandering die zich in de Verenigde Staten al jaren geleden heeft voltrokken.

Valkuilen en adviezen

In de praktijk merken we dat het lastig is om als familiebedrijf de weg naar deze nieuwe financieringsalternatieven te vinden. Het is toch een kwestie van ‘onbekend maakt onbemind’. Bovendien zijn familiebedrijven over het algemeen terughoudend in het verstrekken van informatie aan externe partijen, zeker wanneer deze nieuw voor hen zijn. Gevolg hiervan is dat je als familiebedrijf financieringskansen misloopt. Om dit te voorkomen moet een familiebedrijf zichzelf goed zichtbaar maken bij financiers. Vergelijk het met een dansvloer: als je daarop ten dans gevraagd wilt worden, zal je toch eerst jezelf op je mooist moeten laten zien.

Een ander advies is om ervoor te zorgen dat je als familiebedrijf goed voorbereid op pad gaat. Zeker in de huidige financieringsmarkt met al haar financiers en financieringsvormen. Het is belangrijk om, voordat je een dergelijk proces start, te weten wat je zoekt en wat er te koop is.  Welk type financiering en financier past het beste bij mijn onderneming en groeipad? Ook moet de informatievoorziening op orde zijn. Vaak zien wij in de praktijk familiebedrijven relatief onvoorbereid financieringsgesprekken aangaan. Op die manier haal je niet het maximale uit zo’n gesprek. De kans op een eerste indruk krijg je maar één keer, net als op de dansvloer.

Wat bieden wij

Er zijn in de huidige markt veel mogelijkheden voor het verkrijgen van financiering voor familiebedrijven. Het succes daarvan is echter afhankelijk van de juiste voorbereiding, het bereiken van de juiste loketten en de juiste personen. Ook financieren is een kwestie van mensenwerk! PwC Debt Advisory staat ondernemingen bij in dit proces. Met jarenlange bankervaring spreken wij de taal van zowel familiebedrijven als financiers en weten wij welke informatie financiers nodig hebben. Door goed te tolken en vertalen voorkomen wij ruis in gesprekken en gaan de onderhandelingen over de zaken die écht relevant zijn voor onderneming en financier. Wij zorgen ervoor dat uw familiebedrijf bovenop de stapel bij de juiste potentiële financiers belandt. Ook brengen we voor uw onderneming in kaart wat de passende financieringsstructuren zijn, waarbij we uiteraard ook de juridische en fiscale aspecten betrekken. Vervolgens zorgen wij ervoor dat een competitief speelveld ontstaat met diverse financiers, om de beste deal voor uw onderneming uit te onderhandelen!

Contact

Wilt u meer informatie over de ondersteuning die PwC Debt Advisory kan bieden aan familiebedrijven, neem dan contact op met uw PwC adviseur, of met Martijn Mouwen (Tel. +31 (0) 88 792 66 23), Floris de Kort (Tel. +31 (0) 88 792 53 76) of Casper de Nooijer (Tel +31 (0) 88 792 19 35).

Publicaties