Brexit-proces formeel van start: wat betekent dit voor uw bedrijf?

De regering van het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft vandaag formeel de procedure gestart om de Europese Unie (EU) te verlaten door de Europese Raad te informeren. Dit betekent dat het VK en de EU met de Brexit onderhandelingen gaan beginnen. Bedrijven dienen zich nu voor te bereiden op de (mogelijke) gevolgen en impact van Brexit.

Jan-Willem ThoenBelastingadviseur bij PwC

Wat betekent dit voor uw bedrijf?
Het is nu al nodig dat bedrijven begrijpen welke veranderingen nodig zijn en laten zien dat zij zich daarvan bewust zijn. Bedrijven moeten de potentiële impact van Brexit bepalen en plannen welke aanpassingen zij moeten maken. Vooral de fiscale, juridische en personele gevolgen zouden een grote impact kunnen hebben op uw bedrijf. In onze publicatie ‘Vertrek uit de EU: Fiscale, juridische en personele gevolgen van Brexit op Nederlandse bedrijven‘, kunt u een meer gedetailleerd overzicht vinden van de impact van Brexit. Deze publicatie is hier beschikbaar.

Brexit procedure
Nu het VK formeel de procedure om de EU te verlaten is gestart, dient de EU tevens met haar visie op Brexit te komen. Op 29 april zal de EU top bijeenkomen om de richtlijnen van de Brexit onderhandelingen te bespreken. De onderhandelingen voor uittreding uit de EU zullen volgens artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie maximaal twee jaar in beslag nemen. Volgens het Verenigd Koninkrijk zullen de onderhandelingen tegelijkertijd gaan over zowel de voorwaarden van Brexit en de nieuwe verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van de EU. De EU onderhandelaars zien dit echter anders: zij willen eerst de voorwaarden voor Brexit behandelen en daarna de nieuwe verhouding bespreken. Er zullen verschillende goedkeuringsprocedures gelden: de voorwaarden om de EU te verlaten zullen moeten worden overeengekomen door een gekwalificeerde meerderheidsstemming, terwijl de nieuwe verhouding (bijvoorbeeld een vrijhandelsverdrag) unanieme instemming nodig heeft. Een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen vormt de financiële verrekening om de EU te verlaten. Deze ‘Brexit rekening’ zou kunnen oplopen van 50 tot 70 miljard euro zoals vermeld in The Economist’s publicatie van 11 februari 2017.

De hoofdprioriteit lijkt om zo snel mogelijk afspraken te maken over EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en Britse burgers in de EU. Wij verwachten dat op dit punt relatief snel binnen de onderhandelingsperiode van twee jaar duidelijkheid zal komen.

Het proces is normaliter niet omkeerbaar, maar alles is nieuw als het over het verlaten van de EU gaat en dus is niets is onmogelijk. Volgens het normale proces zal het EU lidmaatschap eindigen in maart 2019. Het is echter mogelijk dat de onderhandelingsperiode wordt verlengd en / of dat er overgangsmaatregelen voor specifieke markten worden afgesproken.

Training ‘Wat is de impact van Brexit op Nederlandse bedrijven?’
Op 8 mei 2017 bieden wij voor belangstellenden een Brexit-training aan waarin wij praktische inzichten en marktervaringen zullen bespreken. Tevens zullen wij dan mogelijke acties definiëren op vijf verschillende vlakken: directe belastingen, indirecte belastingen (inclusief douane), legal & contracten,  personeels-/HR-aspecten en financiële verslaggeving. Belastingadviseurs, auditors/accountants en geregistreerde controllers kunnen PE-punten krijgen door aan deze training deel te nemen. U kunt meer informatie vinden op onze website the Academy.

Jan-Willem Thoen is belastingadviseur bij PwC. Wilt u meer weten over de mogelijke gevolgen van Brexit? Bezoek dan onze speciale Brexit-pagina.

Publicaties