Social enterprise Buurt Mobiel zorgt voor verbindende factor

Ook als het gaat om het opstarten van een social enterprise blijft de vraag van de klant leidend. ‘Je moet altijd puur denken vanuit de vraag en niet iets beginnen omdat je het zelf zo graag wilt’, zegt Jeroen Blokland, een van de oprichters van Buurt Mobiel.

Blokland is vrijwilligerscoördinator in een woon-zorgcentrum in Utrecht Overvecht. Samen met Moyra Haaxma, adviseur vrijwillige inzet bij Vrijwilligerscentrale Utrecht, signaleerde hij een duidelijk mobiliteitsprobleem bij ouderen in de wijk Overvecht. De twee besloten dat het tijd was daar concreet iets aan te doen. Zij richtten vervolgens Stichting Buurt Mobiel op.

De rode draad is verbinden

Sinds september 2016 rijdt Buurt Mobiel met appelgroene elektrische voertuigen door Overvecht om mensen, veelal ouderen, snel van en naar winkels of bijvoorbeeld een arts te vervoeren. In plaats van met alleen bestaande zorg- en welzijnsorganisaties werkt Buurt Mobiel vooral samen met ondernemers in de wijk.

Bewuste keuze

‘Dit is een bewuste keuze, want ondernemers schakelen sneller. Zij geven direct duidelijkheid of ze een nieuw initiatief zien zitten en daar een bijdrage aan willen leveren of niet. We hebben ondernemers die onze speciale strippenkaarten verkopen, de bedrijfsruimte die we gebruiken hebben we via een vastgoedondernemer en voor klein onderhoud van onze elektrische voertuigen kunnen we bij een garagebedrijf terecht.’

Maatschappelijke functie

De ondernemers krijgen ook weer iets terug van Buurt Mobiel. Haaxma: ‘Wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat ouderen weer naar buiten kunnen om winkels te bezoeken of om samen naar een concert of andere voorstelling te gaan. Buurt Mobiel is dus een verbindende factor in de wijk. We dragen bij aan het levendig houden van de wijk en het op peil blijven van de voorzieningen.’

Dit is een verkorte versie van het interview met Moyra Haaxma en Jeroen Blokland in ons digitale magazine Inzake. Lees hier het hele interview.

Publicaties