Gebruik regtech geeft banken concurrentievoordeel

Regelgeving en technologie zijn megatrends die disruptief kunnen zijn voor banken. Maar banken die ‘reg’ en ‘tech’ aan elkaar weten te knopen en hierin een voorsprong weten te nemen, hebben een concurrentievoordeel.

Dat schrijft Eugénie Krijnsen, partner bij PwC en expert op het gebied van de financiële sector, in haar nieuwe blog.  ‘Sinds de kredietcrisis heeft de financiële sector te maken met een enorme hoeveelheid regelgeving. Ik heb banken vaak horen spreken over een tsunami die op hen is afgekomen. Wij hebben steeds tegen klanten gezegd: je kunt de golven van de tsunami nu niet beïnvloeden, dus je zult moeten leren surfen. Dat surfen gaat een stuk efficiënter en effectiever met regtech’, aldus Krijnsen.

Gebruik van technologie

Onder regtech verstaan we de toepassing van technologie in processen om effectiever en efficiënter te voldoen aan wet- en regelgeving. ‘Technologie zorgt er onder meer voor dat er minder fouten worden gemaakt of juist meer fouten worden ontdekt. Denk aan grote hypotheekportefeuilles die met behulp van anomaly detection en machine learning worden doorgepluisd op afwijkende en dus mogelijke foutieve of frauduleuze patronen.’

Lees hier de hele blog van Eugénie Krijnsen.

Publicaties