Bijna helft beursnoteringen in Azië

beursnoteringen-Q3-2014

Het is tot nu toe een levendig jaar voor beursintroducties (IPO’s). De wereldwijde markt voor beursgangen zette zijn zeer positieve start van het jaar in het derde kwartaal door. De activiteit in de laatste drie maanden werd duidelijk geleid door Noord-Amerika en Azië, waarbij het nog duidelijker werd dat Azië een steeds groter deel – in het derde kwartaal 43 procent – van de wereldwijde beursnoteringen voor zijn rekening neemt.

beursnoteringen-Q3-2014

In het derde kwartaal 2014 werden 240 beursgangen uitgevoerd met een totaal opgehaald kapitaal van 69,2 miljard dollar. Noord-Amerika (68 IPOs/43,6 miljard dollar) en Azië (104 IPOs/11,3 miljard dollar) toonden de meeste IPO-activiteit. Noord-Amerika was goed voor 64 procent van het wereldwijd opgehaalde kapitaal, exclusief de notering van Alibaba was dit 44 procent.

Alibaba breekt records

Alibaba Group haalde op de NYSE ruim 25 miljard dollar op. Op de eerste dag opende de koers meer dan 36 procent boven de uitgiftekoers. Hiermee gaat deze transactie niet alleen als grootste IPO de boeken in, maar ook als de meest positieve opening ooit voor wat betreft beursgangen met een waarde boven de 10 miljard dollar.

In de schaduw van Alibaba vond ook de op-één-na grootste beursgang van 2014 plaats: RBS’s carve out van de Citizens Financial Group vond plaats op de NYSE en had een waarde van 3,5 miljard dollar. Tot nu toe is de afsplitsing van NN Group van ING de grootste listing in Europa in 2014. Onder druk van de Europese Commissie verkocht ING een belang van 2,4 miljard dollar op 1 juli via de Amsterdamse beurs.

Rustig kwartaal in Europa

De Europese activiteit was relatief laag in de afgelopen zomermaanden, hoewel nog steeds sterker ten opzichte van het derde kwartaal van 2013. In totaal vonden er in het derde kwartaal 36 beursgangen plaats, waarbij een totaal van 7,8 miljard dollar werd opgehaald (in Q3 2013 waren dit 24 IPOs, ter waarde van 2,8 miljard dollar). Met name in Europa zijn private equity backed IPOs een belangrijke drijver achter de IPO-activiteit. Die beursintroducties waren verantwoordelijk voor 29 procent van het totale aantal deals en maar liefst 48 procent van het opgehaalde kapitaal.

Lees meer in de Q3 2014 Equity Capital Markets Briefing van PwC’s IPO Centre.

Publicaties