Noordzee kan belangrijk worden in energietransitie

Ook in het na-fossiele energietijdperk kan de Noordzee een belangrijke rol spelen in onze energievoorziening. Daarvoor zijn wel forse investeringen nodig en is het van belang dat de omringende landen tot een gezamenlijke visie voor de transformatie van de Noordzee komen.

Dat schrijven Jeroen van Hoof en Jan Willem Velthuijsen, respectievelijk energie-expert en hoofdeconoom van PwC, in hun nieuwste blog. Volgens de PwC’ers kan de Noordzee in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. ‘Het klimaatakkoord van Parijs heeft voor iedereen de lat hoog gelegd. In 2050 moet de wereldwijde CO2-uitstoot in vergelijking met het niveau van 1990 met tachtig tot 95 procent zijn afgenomen. Bij de realisatie daarvan biedt de Noordzee een mooie kans voor degenen die bereid zijn voor de lange termijn waarde te creëren.

Volgens Van Hoof en Velthuijsen ‘moeten we dan nu wel in actie komen, want de gevraagde (technische) investeringen vergen veel tijd. De beslissingen die we de komende vijftien jaar nemen, bepalen of we straks onze doelen op het gebied van CO2-reductie bereiken – en de welvaart die wij creëren voor de volgende generaties aan de Noordzee’.

Klik hier als u de blog van Jeroen van Hoof en Jan Willem Velthuijsen wilt lezen. De toekomst van de Noordzee werd deze week ook besproken tijdens een speciale bijeenkomst van de World Energy Council in Den Haag.

Publicaties