Innovatiebudget Nederlandse bedrijven stijgt met 160 procent

Van de duizend bedrijven met het grootste budget voor onderzoek en ontwikkeling ter wereld, hebben er zestien hun hoofdkantoor in Nederland. Zij besteedden in 2017 ruim zestien miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling, een stijging van 160 procent ten opzichte van vorig jaar.

Koploper is investeringsmaatschappij Exor. Philips, vorig jaar bovenaan de lijst, moet nu genoegen nemen met de derde plek. Dat blijkt uit de dertiende Innovation Index van Strategy&, onderdeel van accountants- en advieskantoor PwC.

Budget voor onderzoek en ontwikkeling

Vorig jaar besteedden bedrijven met een Nederlands hoofdkantoor ‘slechts’ 6,2 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling. Niet alleen het budget, maar ook de totale omzet van die bedrijven groeit flink in 2017, van 346 naar zeshonderd miljard euro.

Forse stijging uitgaven

‘De forse stijging van uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in Nederland komt vooral doordat Unilever en Airbus hun onderzoek- én ontwikkelingsbudget boekhoudkundig naar Nederland hebben verplaatst’, zegt Steven Pattheeuws, digital- en innovatie-expert bij Strategy&.

Nederlandse top tien

De top tien van bedrijven met een Nederlands hoofdkantoor en de grootste budget voor onderzoek en ontwikkeling (R&D):

 1. Exor
 2. Airbus
 3. Philips
 4. NXP Semiconductors
 5. Unilever
 6. Royal Dutch Shell
 7. ASML Holding
 8. Akzo Nobel
 9. DSM
 10. Gemalto

Eerste keer Chinees bedrijf bij koplopers

Google komt als meest innovatieve bedrijf ter wereld uit de bus. Apple, dat zeven keer bovenaan de lijst stond, zakte naar plek twee. Nieuwkomer dit jaar is het Chinese e-commercebedrijf Alibaba, op plek tien. Het is de eerste keer dat een Chinees bedrijf in deze ranglijst voorkomt.

‘Alibaba loopt achter op westerse technologiebedrijven, maar is bezig aan een inhaalslag. Het bedrijf heeft zijn R&D-uitgaven afgelopen jaar met 13,6 procent verhoogd en besteedt nu 2,1 miljard euro aan r&d. Dat budget zal de komende jaren toenemen, gezien de ambities van Alibaba’, voorspelt Pattheeuws.

Meest innovatieve bedrijven

Top tien meest innovatieve bedrijven:

 1. Alphabet (Google)
 2. Apple
 3. Amazon
 4. Tesla
 5. Microsoft
 6. Samsung
 7. GE
 8. Facebook
 9. IBM
 10. Alibaba

Economisch nationalisme

Het Amerikaanse Amazon besteedt met 13,6 miljard euro wereldwijd het meest aan onderzoek en ontwikkeling. De top duizend samen zorgt voor 596 miljard euro. Ondanks dit recordbedrag is 52 procent van de bedrijven bezorgd. Zij vrezen dat de steeds fellere retoriek over economisch nationalisme gevolgen zal hebben op waar en hoe zij in onderzoek en ontwikkeling investeren. Een op de drie heeft die impact al gevoeld, bijvoorbeeld door visa-weigeringen.

Vervanging r&d-netwerken

Volgens de ondervraagde bedrijven zullen de gevolgen vooral merkbaar zijn in de Verenigde Staten, China en Groot-Brittannië. Het zal er volgens hen toe leiden dat de huidige geïntegreerde en onderling afhankelijke R&D-netwerken vervangen worden door zelfvoorzienende eilandjes.

Internationale samenwerking

‘Dat leidt tot hogere kosten en minder efficiëntie. Bedrijven moeten nadenken hoe ze dit gaan opvangen. Ook zullen zij uitwijken naar andere landen. Canada scoort hoog, omdat het land actief internationale innovatietalenten aantrekken. Duitsland en Frankrijk zijn ook in trek vanwege hun opnieuw uitgesproken beleidsboodschap voor globalisering en internationale samenwerking’, aldus Pattheeuws.

Wilt u meer informatie over het onderzoek? Neem dan contact op met Steven Pattheeuws.

Publicaties