Gebruik blockchain maakt jaarrekening onnodig

Op termijn zullen systemen bedrijven continu monitoren in plaats van één keer per jaar de jaarrekening opmaken. Een accountant krijgt dan de rol om die systemen continu te controleren, te kijken of alles naar behoren werkt en data te vertalen naar relevante stakeholdersinformatie. De jaarrekening heeft dan weinig zin meer.

Dat zeggen Ilja Linnemeijer, partner bij PwC, en Alex de Vries, data-analist en blockchain-expert bij PwC op de website Accountant.nl. PwC heeft een proof of concept ontwikkeld voor het gebruik van blockchain in audit. Het is een van de eerste praktische toepassingen in de accountancy van een technologie die volgens hen het einde kan betekenen van de jaarrekening.

Jaarrekening achterhaald

Linnemeijer: ‘Blockchain grijpt in op de basis van het accountantsberoep, namelijk vertrouwen. De jaarrekening begint achterhaald te raken, omdat die eigenlijk niet de hele informatiebehoefte van de stakeholders vervult. Een accountant moet idealiter alle informatie die aan stakeholders wordt gegeven, kunnen voorzien van goedkeuring, waaronder ook niet-financiële data. De accountant waarborgt de integriteit van die informatie. Nu zie je dat dataverzameling gebeurt via ERP-software, en de jaarrekening. Maar de jaarrekening is niet actueel, en ERP-data ontbeert vaak relevante niet-financiële en wordt niet continu gemonitord. Met blockchain kan dat wel.’

Blockchain-technologie

De Vries: ‘Met het doorontwikkelen van toepassingen van blockchain-technologie is het mogelijk geworden om applicaties op een blockhain te maken die inkoopprocessen van begin tot eind kunnen monitoren, en van tevoren kun je bepaalde parameters stellen waarbinnen bepaalde acties moeten vallen. Blockchain is daarmee een soort exponent van informatiemonitoring via ERP-systemen. Het mooie daarbij is dat informatie die zich op de blockchain bevindt, altijd geverifieerd is.’

Lees hier het hele interview met Ilja Linnemeijer en Alex de Vries. Wilt u meer informatie over blockchain of wilt u een keer ervaring wat blockchain voor uw organisatie kan betekenen? Bezoek dan ons Blockchain Experience Lab.

Publicaties